The International Life Saving Federation (ILS)

ARKIV

SMS

sls_sms_480

God natt Anders Wernesten!

Anders Wernesten

Anders Wernesten

I fredags -den 25e november somnade Anders in efter en tids sjukdom. På senare år har kontakten varit lite mer luftig. Men under många år var den tätt. Anders var en av tämligen få kloka personer som jag kunde bolla med i uppstarten av ett mer aktivt SLS Gotland och i uppbyggnaden av Tofta livräddningsstation. Många personer kom och gick, men Anders var med hela tiden.  Det blev under utvecklingen mer användande av loggotyper och tryck, även inslag till SLS´s medlemstidning. SLS Gotland var ju även väldigt tidigt ute med en hemsida, även här blev det tillfälle till tankenötter om texter, grafiska detaljer och marknadsföring. Anders och jag hade lite olika fokus och det kunde vi ibland märka av i våra diskussioner. Men vi kunde också skratta åt det. Jag lärde mig ganska snart att skicka bilder till Anders som var redaktör för medlemstidningen, däremot texterna var svårare att få iväg. Vilket ledde till små SMS och mejl då och då. ”Ja ja bara du får iväg det, jag håller en lucka tills på måndag” brukade Anders avsluta dem. Och oftast löste vi det ihop. Senast vi hade kontakt var den 30 september:

”Hej! Har du några bokstäver om sommaren att skicka till mig. Bra bilder har jag ju fått men skulle behöva en kortare text också. Kan inte hitta att du skickat någon, men jag kan ha fel.”

Det hade han inte. Jag kommer sakna Anders och den kontakt vi haft, vem skall jag nu skicka mina idolbilder till (ännu ett litet internt bus mellan Anders och mig). Varma tankar till Mona Lisa Wernesten och hela familjen från SLS Gotland men särskilt från Kjell, Britt Marie och mig.

Tack Anders !

Tord Thuresson

Flytvästdepå flyttas.

Flytvästdepån som företaget GOFY hjälpt oss med i Ronehamn, kommer inom kort att hämtas in. Företaget har inte längre någon butik som är bemannad och kan inte lämna ut västar för lån. Vad vi gör av västarna vet vi inte i dagsläget. Hittar vi ingen annan lösning i närheten, så kan västarna komma att användas till att komplettera de andra depåerna.

De fyra dagarna på Toftaskjutfält.

Våra livräddar”valpar” rullade på bra och i övrigt gick det också bra. Det blev en del transporter ffa den stora GGN-dagen. För oss en bra test av kunskaper och utrustning. Nu får fordonen vila tills våren.

20161026_150458

Inga båtar i helgen.

20151017_165038

Det har regnat en hel del de senaste dagarna, något arrangören av Gotland grand national (GGN) är glada för. det är tid för denna gigantiska endurotävlingen igen (över 3000 anmälda). De senaste åren har SLS varit på plats med sina tre jeepar. En disponerar sjukvårdsledningen. De andra två som är inredda som enklare ambulanser – strand eller terrängambulanser brukar vi säga, skall hjälpa till att skjutsa skadade till läkare. 5 livräddare ställer upp och ser till att SLS Gotland kan lösa sin uppgift. På bild ”Rangern” eller ”184” som sjukvårdsledningen disponerar.

Test-träff i hamnen.

Ja, vi skulle inte testa att träffas -det är lika trevligt varje gång. Vi provade i fredagseftermiddag några tämligen nya räddningsprodukter. QS räddningslina, kastlina och bälte. Mer info om dem på Quicksaves hemsida.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Gotland (Slite) swimrun.

Igår gick för första gången ett swimrunlopp på Gotland. De simmade till Enholmen(ca 1200m), sprang där, simmade(600m) till ”grundet” sprang där, simmade(450m) till ”Asunden” och sprang där hela 3,5 km vilket även blev vändpunkt för att sedan åter ta sig tillbaka sammaväg till Slite strandby där starten gick. Ett tämligen tufftlopp där (för en gång skull ) simningen kändes som i focus. SLS Gotland var på plats med Nicklas och Tord samt Livbåt Tofta och hjälpte till med bevakningen. ”I och med att det var många olika sträckor, där man inte från ett ställe kunde bevaka hela loppet. Blev det till ett stimulerande uppdrag, där vi fick jobba lite med upplägget.” Förutom ”Tofta” med besättning ingick en båt och fyra kajaker till i bevakningen. Nu hoppas vi på en fortsättning 2017.

14068213_1103057013064669_1594563900854249395_n14141690_1103056983064672_2420048978729317769_n

Vi hjälper till..

Förstås vill även SLS att det är rent och snyggt på Toftastrand.

2

Drunkningstillbud.

SLS Gotland nås under natten av nyheten att en person förefaller ha drunknat vid Gustavsviks badplats.

” Vi hoppades givetvis på 0 drunkningar även i år för Gotlands del, nu ser det ut som att den förhoppningen har spruckit. Kanske vi framöver kan få veta mer om hur olyckan gått till, men det ändrar ju inte det tragiska utfallet” / Tord Thuresson Länskonsulent

SLS Gotland beklagar djupt det inträffade.

 

Glad midsommar på er!!

Ha en riktigt skön midsommar, bada gärna men med förnuft. Låt oss läsa om en lugn helg där media inte har en enda badolycka att skriva om.

Bra ”press” inför sommaren.

Gotlands tidningar kontaktade oss och ville veta lite om bad och vattensäkerhet. Även regionen intervjuades ang hur man förbereder ”sina” badplatser. Det blev till en riktigt bra artikel med massor av vattensäkerhetsinformation.13445731_1057975530906151_8041962015633001866_n