The International Life Saving Federation (ILS)

Arkiv

Resurser Tofta

Stationen utgår från fyra räddningsstationer, som disponeras utifrån vad som skett.
Ibland kan även våra resurser vara på uppdrag.
Jeep 183, jeep 184, Tornet och huset är stationerna.
Där finns bår, ryggbår, syrgas, förbandslåda.
Stationen har även två deffibrilatorer som placeras efter behov.

Vår Ford Ranger är en smidig pickup som fungerar till sjukvårdslarm. Även den är komplett utrustad och bär oftast en av defibrilatorerna.

Sommartid har livräddningsstationen öppet mellan 10:00 – 18:00.

Sommaren 2010 började vi följa ILS flagg standard: Beach_Safety_and_Information_Flags_-_updated_080103[1]

Röd/gul: Egentligen gräns för område med tillsyn av livräddare. Vi hissade i tornet för att visa att vi bevakar med livräddare.

Gul: Halv farlig varning.

Röd: Farlig varning.

Röd över röd: Stranden stängd.

Svart/vit rutig: Område för vattenfarkoster med motor.

Orange vindkon: Visar vindriktning för badgästerna. Ffa varning vid frånlandsvind.

gulflagg 

Vår i särklass viktigaste resurs, är de ideella livräddarna som kommer och hjälper till.

torn_1_200

Livräddartornet (radionanrop 29 180 eller VHF kanal 16 el 8 ) bemannas av en livräddare. Här finns det telefoner, kommunikationsradio,. VHF-sjöradio. Samt en liggplats att vila eller bli omhändertagen på. Vår 4-hjuliga MC placeras här ifall den behövs akut på stranden. Livräddare 1 ( LR 1 ) utgår från tornet och patrullerar söder ut.

bevak_kur

Bevakningskuren på det norra bevakningsområdet ( LR 2 ). Står vid nedfarten hos Tofta strandpensionet/handikapprampen. Här finns det en förbandslåda.
Gulflagga hissad om detta området är bemannat. Pga av lite för få livräddare har vi de senaste åren inte satt ut någon bevakningskur på det norra området. Men ambitionen är att ha en utgångspunkt där. Idag används kuren vis stationen som förråd. Föreningen har även ett mindre flyttbart torn som kan sättas ut på stranden.

jeep_183183nattlastai183

Vår strandambulans, en Volvo jeep från 1966. Radioanrop 29 183
Utrustad med bår ( även ryggbår – nackkrage )lättare dykutrustning, radio, långlina för vattenräddningar, en del verktyg. En mycket bra resurs för oss, främst de gånger vi lämnar stranden för att åka på larm. Tex trafikolyckor och sjukdomsfall.

Med början 2008, försöker vi nu även tänka mer på säkerheten. främst tänker vi då på den balansgång vi har, mellan att vara ideélla – civila räddare och ingen blåljus organisation. Men att vi av och till ändå måste synas. Detta håller vi ju även på med när det gäller livräddarnas kläder. Här ovan en bild tagen på 29 183 i mörker.

jeep_184184

Jeep 29 184. Utrustning: Första hjälpen väska, syrgas, nackkrage, filtar, radio. Kan kompletteras med bärbar bår.184 är tänkt som personaltransport, sjösättning av Livbåt Tofta och som fordon till uppvisningar och andra uppdrag. Hon går bättre på väg än 183. Invändigt ombyggd med bårsläde och praktiska hyllor för väskor mm.  Med nya vinschen på plats så är hon än mer anpassad för uppdrag en bit från stranden tex Gotland ring.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Sommaren 2013, Ford – Lundins bil hjälper oss med ett fordon till. Kallad av sommarens livräddare för ”Super rauken”. En Ford Ranger som man renoverade iordning till ett mycket fint skick. Bilen har tillsvidare radionummer 29 185. Hon används till ärenden för stationen, utbildningstillfällen att transportera tex hjärt -lungräddningsdockor, kanon att dra livbåt Tofta och då ”bära” denna typ av utrustning.  Hon är även tänkt att i framtiden kunna vara ett första insatsfordon vid sjukdomsfall och trafikolyckor. Utrustad med winsch, varnings -blixtljus, första hjälpen väska, i framtiden även syrgas och defibrillator. Kan inte ta någon liggandes på bår.

big_bear big_bear_2

Big bear, fyrhjulig mc.
Drar ner vår lilla gummibåt till stranden, står sedan bered att köra ut sjukvårdsutrustning eller livräddare längs stranden. Utrustad med förbandslåda och lång lina. I tornet finns övrig utrustning som kan behövas.

Sommaren 2022 köpte Tofta camping in en fyrhjulin av märket Segway. Livräddarna disponerar henne när stationen är öppen. Oftast drar hon ner vår nya rescuerunner.

Här siter vi fast i sanden när vi skulle upp från stranden.

 

gummibat_1

Den här båten gick i pension sommaren 2018.

Lilla gummibåten. Står placerad dagtid nedanför livräddartornet. En snabb resurs som sjösätts av en ensam livräddare på under en minut. Ovärderbar då tex barn blåser iväg på gummimadrasser mm. Gör ca 15-20knop. Utrustad med kniv, förbandslåda, kompass. Zodiaken kan utrustas med bärbar VHF.

Inför sommaren 2018 inköptes en ny RIB-båt. Med sitt aluminiumskrov blev den betydligt stabilare än Zodiakbåten. Livräddarna Tylösand hjälpte oss och vi fick köpa en begagnad 30hk motor av dem. den här resursen kommer vi ha nytta av i många år framöver.

Nu är det henne vi ser nedanför tornet på stranden. Uppgiften och upplägget är detsamma som för den tidigare Zodiaken. Sommaren 2023 har vi bytt till en ny 40hk motor som är elstartad.

Sommaren 2023 kunde vi införskaffa en specialbyggd vattenskoter, en så kallad rescuerunner. Rescuerunner Tofta har lanternor, sökljus samt blåljus. Klarar av det mesta.

ww_buss_1

Sommaren 2003 köptes en begagnad WV buss. Den är tänkt till personaltransporter och för att dra våra båtar. Anrops nummer 29 185. Bussen har vi inte kvar längre, men av sentimentala skäl låter vi henne vara kvar här.

livbattofta_fras_w

Hon är numera dessvärre tämligen trött, och det är oklart om vi kan använda henne sommaren 2020, nu kan vi konstatera att hon gått i pension.

Vi har ärvt en något större gummibåt av Räddningstjänsten, kallad livbåt Tofta. Då motorn varit i så dåligt skick har vi endast kunnat använda båten till några övningar. Hela sommaren 2003 stod hon på sin trailer.
MEN våren 2004 tack vare ett bra samarbete med Yamaha och Maskinhuset så har vi nu en ny 115hk, fyrtaktar motor monterad på akterspegeln. Att ha tillgång till två båtar ser vi som en stor fördel. Då detta är en något större modell så finns det VHF radio och GPS, förbandsmatriel, söklampa, lanternor, viss bogseringsmöjlighet samt en del verktyg. Livbåt Tofta passar normalt VHF kanal 16 och 8.
Båten gör ca 37 knop.